Indul a Jászsági vízgazdálkodási rendszer rekonstrukciójának I. üteme

Mint ahogy az már ismert a horgászok körében, rövidesen indul a Jászsági öntöző főcsatorna rekonstrukciója. Az üzemeltető KÖTIVIZIG-től kapott előzetes ismertetés szerint a kivitelezés várhatóan ez év áprilisában indul, és a tervek szerint a munkavégzés a jövő év végéig zavarhatja a horgászatot.

Hogy ez a zavarás milyen mértékű lehet, arra vonatkozóan álljon itt néhány információ:

• tenyészidőszakban (március elejétől október végéig) az öntözési és halastavi vízszolgáltatás zavartalansága miatt a korábbiakban tapasztalt nyári vízszint lesz tartva;
  • téli időszakban a vízleadó műtárgyakon végzendő munkálatok miatt az üzemelési szabályzatban szereplő szintig csökkentésre kerül a vízszint, ami 130-150 cm-el alacsonyabb a nyárinál, de jelentősen elmarad az utóbbi években tapasztaltaktól is;
  • a Tisza-tótól kiindulva az első mintegy nyolc kilométeres, leginkább feliszapolódott szakaszon mederkotrás történik, a tervek szerint az eredeti mederszelvény kialakítása hidraulikus úszókotróval valósul meg. A munkaterület a munkavégzés időszakában biztonságtechnikai okokból természetesen lezárásra kerül, ami ott nem csak a horgászatra, hanem minden más használatra, így a közlekedésre is korlátozást jelent majd;
  • több magassági hiányos szakaszon a töltés magasításra kerül, illetve a fontosabb műtárgyak megközelítésére szolgáló gátkorona szakaszokon stabil burkolat épül;
  • sor kerül a projekt keretében a vízleadó műtárgyak felújítására, és még több egyéb, műszaki szempontból fontos, de a horgászat tekintetében nem releváns munkálatra is.

A rekonstrukció természetesen elsősorban vízgazdálkodási célokat szolgál, azonban a horgászok is bízhatnak abban, hogy a vízállapotok javulása halgazdálkodási szempontból is hasznos lesz, mind pozitív halélettani hatásai, mind a horgászat komfortossága tekintetében-legalábbis a csatorna azon szakaszain, amelyeket a beruházás érinteni fog.

Az építkezés okozta zavarás és a kivitelezés eredményei halélettani hatásainak megismerése céljából- a projekttel párhuzamosan, de attól függetlenül- a KÖTIVIZIG egy egész éves halas vizsgálatot (monitoringot) is tervez a csatornán, a közreműködésre az egyesület is felkérést kapott.

Természetesen a munkálatokról rendszeres tájékoztatást fogunk nyújtani honlapunkon a Jászsági csatornán horgászók népes tábora részére, aki pedig részletesebb szakmai információkra vágyik, azt megtalálja a projekt hivatalos honlapján, az alábbi linkre kattintva:  http://ovf.jaszsagifocsatorna.hu/.

Szolnok, 2019.02.15.
Horváth Béla