Halmentés a Jászsági Főcsatornán

Mint sokak előtt ismeretes, a Jászsági-főcsatornán a kezelő vízügyi igazgatóság egy EU finanszírozású fejlesztési munkát végez. A munkavégzés átmeneti korlátozást jelent a horgászok számára, de várhatóan halélettani szempontból előnyös változást is hozhat a csatornán. A munkák közvetlenül érintik aHanyi-Tiszasülyi árvíztározó építésekor létrejött bújtatót is, aminek következményeként szükségessé vált annak teljes víztelenítése („kiszárítása”).

A kivitelezés mostanra (2020. január 22.) jutott el abba a stádiumba, hogy a nagyrészt már víztelenített műtárgyból az oda bevermelt halállomány áttelepítését a csatornába végre lehetett hajtani. A Tisza Horgászegyesület halőrei a vízügy kutatóival együttműködve, halászati szakemberek bevonásával és a műtárgymunkák kivitelezőinek közreműködésével végezték a fizikailag nem igazán könnyű munkát. Az eredmény azonban megérte az energiabefektetést, hiszen az áttelepített halállomány-mondhatni-minden képzeletet felülmúlt!

A halak kímélése érdekében pontos mérlegelés nem készült, csak a darabszámra és a becsült egyedsúlyra hagyatkoztunk, azonban a közel 500 db harcsa (fél kilóstól harminc kilósig) legalább mintegy 25-30 mázsát tett ki! De akadt kisebb mennyiségben egyéb hal is (a keszegek mellett jónéhány süllő is), amelyek szintén „amnesztiában” részesültek.

Tanulság: talán idén érdemes lesz harcsára is horgászni a Jaszin!

Beszámoló megnyitás a linkre kattintva >>>

Share on FacebookMegosztás