2021.05.04 – Alcsi Kódex 2021

Kevés olyan holtág van ma a Tisza mellett, amely annyiféle társadalmi igényt igyekszik kielégíteni, mint a mi Alcsi-szigeti Holt-Tiszánk. Az igények természetüknél fogva esetenként keresztezik egymást, az ebből fakadó konfliktusok egy részét jogszabályok kezelik, jó részüket azonban az igényeket támasztóknak egymás között kell – lehetőség szerint civilizált módon – rendezni.

Tisztelt Horgásztársak, kedves Olvasó!

A 2014-ben kiadott ALCSI KÓDEX, amelynek második, átdolgozott kiadását ajánljuk most szíves figyelmükbe, a holtágon gazdálkodó, vagy azt használó szervezetek és közösségek (köztük természetesen a mindenkori halgazdálkodó) képviselőinek aláírásával megerősítve pont ezt a célt tűzte zászlajára. Jellegét tekintve „szabály gyűjtemény”, de hangsúlyozottan olyan

„önkéntes szabály gyűjtemény”,

amelyben a jogszabályi rendelkezéseken túlmutató viselkedési normákat az összeállítás résztvevői gyűjtötték egybe, egyszersmind vállalva annak minél teljesebb betartását-betartatását is.

Az elmúlt hat év a dokumentum hasznával kapcsolatban számos pozitív és negatív ismerettel tett gazdagabbá bennünket, közülük is talán a legfontosabb: minél többen és minél szélesebb körben ismerik meg annak tartalmát, annál erősebb társadalmi kontroll valósulhat meg, egyszerűbben fogalmazva: annál hatékonyabban lehet betartatni a leírtakat.

E gondolattól vezérelve ajánljuk most horgásztársaink szíves figyelmébe az ALCSI KÓDEX-et! Természetesen nem az a cél, hogy a horgászok itt olvassák el a holtágon történő horgászat szabályait, mert azt ettől függetlenül kötelezően tudniuk kell. Az viszont hasznos közérdekű információ lehet még az egyébként hagyományosan kiválóan értesült sporik számára is, hogy vajon milyen – hangsúlyozottan – önkéntes szabályok szerint illik pl. vízisportolni, pancsolni, csónakázni, stb… kedvenc vizünk hátán.

Az pedig már tényleg csak hab a tortán, hogyha valakit az „Alcsi” érdekes múltja érdekel, vagy éppen vízügyi jelentőségére kíváncsi, esetleg csak annak szeretne utánanézni, hogy ugyan hányan, hányféle céllal és módon, esetenként talán még illegálisan is használják vagy szeretnék használni ezt a vizet, azt rövid kivonatokban mind megleli egy helyen.

A TISZA HORGÁSZEGYESÜLET

vezetői részéről honlapunk minden kedves látogatójának jó olvasgatást kívánunk.

A vízparton, csakúgy, mint életünk más területein, figyeljünk oda magunkra, legyünk tekintettel másokra, ügyeljünk közös kincsünkre, ha másért nem, hogy majdan unokáink is élvezhessék azt.

Sporttári üdvözlettel:
SÜLE TAMÁS elnök

Letölthető PDF dokumentum >>>

Share on FacebookMegosztás